לקראת קורס העמקה שנפתח אחרי החגים, כתבתי טקסט קצר שמתייחס לדרכים המעשיות שמציע אג'הן סנטיקרו לתרגל אנטה בחיי היום-יום. הקורס יתקיים במסגרת תובנה, הפרטים כאן. אם כבר עדכונים, מידע על כל הקורסים שנפתחים אחרי החגים עלו לדף העדכון כאן.
להלן הפוסט הקצר ולאחריו וידאו של שיחה בנושא מהקורס האחרון.
בסיום הרטריט השני שלי, לאחר רצף לימוד בנושא אנטה, אג'הן סנטיקרו אמר שאם אנחנו מבקשים להביא את תרגול אנטה לחיי היום-יום שלנו עלינו ליישמו בשלוש דרכים: נתינה, משמעות והתעלות (Giving, Meaning, Self-Transcendance).
ה'מרשם' הזה באמת קסום, הן משום שהוא הופך תרגול מורכב לפרקטיקה פשוטה, והן משום שהוא קשור לגמרי לחיי היום שלנו: דאנה – שירות או נתינה – היא ההפך הגמור מריכוז עצמי; דאנה משמעה לשים את טובת האחר לפני טובתי. כשאנחנו מתרגלים כך אנחנו מתמודדים גם עם נטיות של ביטול עצמי, או הקרבה מוגזמת, שהן נטולות הגיון מהפרספקטיבה של אנטה. דאנה היא גם הפעולה הממשית של האהבה ללא-גבול (מטא) – כשאנחנו באמת אוהבים מישהו, מצד אחד, ומזהים צורך אמיתי, מצד שני, אין גבול למה שנהיה מוכנים לתת. דאנה היא הפעולה שמקדימה את הלב, כדי שזה יבוא אחריה ויתרחב לתוכה.
מציאת משמעות לחיים (או בחירת משמעות), היא אופן נוסף של הרפיה מהעצמי. אני מוצא משהו שיותר חשוב ממני. משהו שעוזר לי להתעלות מעל אופרת הסבון הקטנונית של חיי והטלטלות שהיא מייצרת. מציאת משמעות עמוקה לחיינו מאפשרת השתוות וראייה רחבה של הדברים. גם פה ישנן כמובן סכנות ובתוכן היאחזות יתר במשמעות שמצאנו, אך מכיוון שהתודעה בכל מקרה נוטה להיאחז, מוטב כבר להיאחז במטרה טובה. כשאנחנו עושים את הפעולה הזו בתוך הקשר דהרמי, כחלק מסנגהה, יש סיכוי שהחברים, החברות, המורים והמורות שלנו יעזרו לנו לשים לב להיאחזויות כגון אלה ולהרפות מהן. בסופו של יום, אנחנו מבקשים משמעות שמתעלה מעבר לאירגון ספציפי או א.נשים ספציפיים, אולם על פי רוב התודעה שלנו זקוקה לאובייקט בהיר וקונקרטי כדי לחוש תחושת משמעות וכדי שיתעורר הרצון לנתינה.
המשמעות מעודדת נתינה, הנתינה מחזקת את תחושת המשמעות, ושתיהן יחד קוראות לנו להתעלות. כשאנחנו מקדישים את חיינו לטובתם של אחרים, וככל שהלב שלנו פוגש את הצרכים העצומים של העולם, כך נולדת התגייסות, כך נולדת שליחות, כך נולד הרצון לצמוח ולגדול למענם.
הצמיחה הזו מתרחשת על הכרית, כאשר אנחנו מפתחים ומטפחים את התודעה, היא מתרחשת גם ביום-יום ובאינטראקציות בין אישיות שיש בהן קריאה לצמיחה. בתרגול הבשל ישנה הזנה הדדית בין הכרית לבין חיי היום-יום, בתרגולים המשלימים על הכרית וביום-יום.
סנגהה מיטיבה היא מרחב שמאפשר את התרגול הזה, מאפשר שיחה על הנושאים האלה, בירור של הסוגיות האלה, דיוק והדהוד.
שנה טובה, עם הרבה תרגול והרבה סנגהה,
סטי